Teoribog til motorcykel – kategori A1, A2 og A

indretning, udstyr, betjening og dokumenter

I dette kapitel skal du lære om motorcyklens indretning og udstyr, og hvordan det fungerer, så du kan køre rigtigt og sikkert, når du laver forskellige manøvrer.

Du skal også lære om de vigtigste regler for motorcyklens udstyr, så du kan finde fejl, der betyder noget for sikkerheden, når du kører.

Og så skal du lære, hvordan du kører miljørigtigt, ligesom du skal lære, hvilke dokumenter du skal have for at måtte køre på motorcykel.

Betjeningsudstyr, instrumenter og kontroludstyr

Du skal lære at udpege betjeningsudstyret på motorcyklen, og du skal lære at forstå, hvad motorcyklens standardinstrumenter og kontrollys på instrumentpanelet viser. Desuden skal du have viden om, hvordan motor, tænding, gashåndtag, kobling, gear, styreapparat og bremser fungerer, så du kan behandle betjeningsudstyret korrekt.

Du skal kunne udpege følgende betjeningsudstyr:

  • Kontakt til tænding, elektrisk starter, eventuelt motorstop og horn samt tilladte og påbudte lygter.
  • Tankdæksel og eventuel afspærringshane for benzintilførsel.
  • Håndtag til gas og choker.
  • Greb til håndbremse og kobling.
  • Pedal til fodbremse, gear og eventuel kickstarter.
  • Styr, sidestøtteben og eventuelt centralstøtteben.
  • Påfyldningsdæksel for motorolie og eventuelt kølervæske.

Desuden skal du vide, at du kan anvende kontakten til motorstop til at stoppe motoren, hvis du vælter eller lignende.

Du skal kunne aflæse følgende instrumenter:

  • Speedometer og eventuel omdrejningstæller.

Du skal kunne forstå betydningen af følgende kontroludstyr:

  • Kontrol for olietryk.
  • Kontrol for elektrisk strøm samt lys i lygter, herunder blinklys.
  • Eventuel kontrol for temperatur, gear og ABS-bremser.

Motor, tænding og gashåndtag

Motoren på en motorcykel fungerer i princippet på den måde, at stemplerne bliver sat i bevægelse, når en blanding af luft og brændstof antændes. Herefter omsættes stemplernes bevægelse til en roterende bevægelse af krumtappen, og den bevægelse føres videre gennem kobling, gear og kæde, kardanaksel eller drivrem til motorcyklens baghjul. Du regulerer motorens omdrejninger med gashåndtaget. Du kan enten 9 starte motoren ved hjælp af en elektrisk starter, der får strøm fra batteriet, når du trykker på startkontakten, eller ved hjælp af en kickstarter, du betjener med foden.

Kobling

Koblingen på en motorcykel fungerer i princippet på den måde, at en plade bliver presset mod et svinghjul på krumtappen, hvorefter bevægelsen bliver ført videre til gearkasse, kæde, tandrem eller kardanaksel og baghjul. Når du trækker koblingsgrebet helt til, afbryder du forbindelsen til gearkassen. Det skal du gøre, når du starter motoren, for at skåne starteren, og når du skal skifte gear, for ikke at ødelægge gearkassen. Sørg for at slække/løsne grebet om koblingen langsomt, så bevægelsen fra motoren bliver overført blødt til motorcyklens baghjul. Motorcyklen kan også være forsynet med automatisk gear.

Gear

Gearkassen regulerer overførslen af den roterende bevægelse fra motoren til motorcyklens baghjul. Den fungerer i princippet på den måde, at forskellige størrelser af tandhjul griber ind i hinanden, når du skifter og vælger gear. De lavere gear bruges ved ønske om stor trækkraft, det kan være, når du sætter i gang, når du accelererer, når du kører op ad en stejl bakke, samt når du kører med lav hastighed. De højere gear bruges ved kørsel med høj hastighed, da det skåner motoren og begrænser dit brændstofforbrug.

Styreapparat

Styreapparatet på en motorcykel fungerer i princippet sådan, at når du drejer på styret, overfører du drejningen direkte til forhjulet, da styret, styrestammen, forgaflen og forhjulet er i fast forbindelse. Styret sidder fast på forgaflen, der igen er monteret på motorcyklens stel, ved at styrestammen går gennem stellets kronrør og bliver holdt på plads der ved hjælp af kuglelejer. Motorcyklen kan være forsynet med styrdæmper, som dæmper rystelser i styret under kørsel.

Bremser

Hjulbremserne på en motorcykel fungerer i princippet på den måde, at en bremsebelægning (enten i form af et væsketryk eller et stang- eller kabeltræk) bliver presset mod en tromle eller skive på motorcyklens hjul, så hjulets rotation sættes ned. Du aktiverer hjulbremserne ved at træde på bremsepedalen (fodbremsen) eller ved at trække i bremsegrebet (håndbremsen).

Normalt virker fodbremsen på baghjulet (samt eventuelt på sidevognshjul), mens håndbremsen virker på forhjulet. Du kan dermed aktivere fodbremse og håndbremse med forskellig styrke og på den måde tilpasse din nedbremsning til vejens forhold, føret, og hvordan motorcyklen er belæsset. På nogle motorcykler virker fodbremsen og eventuelt tillige håndbremsen på både forhjul og baghjul.

En motorcykels bremser skal være blokeringsfri (ABS-bremser). Det forhindrer hjulene i at blokere, når du bremser. Ved hjulene på en motorcykel sidder der følere, der registrerer hjulets omdrejninger og sender impulser til en elektronisk styreboks. Hvis et eller begge hjul har tendens til at blokere, når du bremser, vil den elektroniske styreboks regulere trykket til bremserne. Du kan mærke det ved, at bremsepedalen og bremsegrebet vibrerer. Hvis ABS-bremsesystemet ikke virker, vil bremseegenskaberne ændres, og det er kun tilladt, at du kører videre til nærmeste værksted. På motorcykler med automatisk gear kan baghjulsbremsen være håndbetjent med et greb på styrets venstre side.

Lovbestemmelser om motorcyklens indretning og udstyr mv.

Førerens og ejerens ansvar

Det er motorcyklens ejer eller den registrerede bruger, der har ansvaret for, at motorcyklen (og eventuelt sidevogn/påhængskøretøj) er i lovlig stand, og det er motorcyklens fører, der har ansvaret for, at motorcyklen (og eventuelt sidevogn/påhængskøretøj) er i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand.

Som fører skal du hele tiden være opmærksom på, om motorcyklen (og eventuelt sidevogn/påhængskøretøj) er i orden – især at styreapparat, bremser, lygter og lydsignalapparatet (hornet) fungerer sikkert og efter lovens krav, ligesom du skal sørge for, at eventuel tilkobling til sidevogn/påhængskøretøj er forsvarlig.

Det er også op til dig som fører at sikre, at motorcyklen er i lovlig stand, både hvad angår hvor meget den støjer, og hvor meget den forurener i forhold til udledning af luftforurenende stoffer.

Hvis du ønsker at ændre på motorcyklens oprindeligt godkendte indretning og udstyr, skal du være opmærksom på, at der gælder særlige regler.

Styreapparat

Styreapparatet skal være indrettet, så du let, sikkert og hurtigt kan styre motorcyklen. Ifølge loven må der ikke være væsentligt slør i styreapparatet som helhed eller i dets enkelte dele på grund af slid.

Du skal kunne kontrollere:

  • At der er tilstrækkelig plads til dine hænder, når du drejer styret til begge sider (fuldt styreudslag).
  • At forhjulet følger styrets bevægelse præcist.
  • At styr og styrhåndtag sidder fast.
  • At der ikke er slør mellem kronrør og styrstamme og mellem gaffelkrone og samlestykke samt i teleskoprør.
  • At styreapparatet ikke er forhindret i at bevæge sig på grund af udstyr eller andet, og at det kan dreje let og hurtigt uden mislyde eller punktvis træghed.
  • At der ikke er slør imellem hjulleje og stikaksel på forhjul og baghjul.
  • At der ikke er slør i svinggaffel/svingarm.

Desuden skal du vide, at punktvis modstand ved styreudslag er tegn på fejl i kronrørslejer, og at styreapparatet umiddelbart skal efterses, hvis der fremkommer slør eller mislyde/træghed, da det kan medføre alvorlig risiko for uheld.

Bremser

En motorcykel skal være forsynet med en driftsbremse, der er opdelt i to uafhængige bremsesystemer, der som minimum virker på hvert sit hjul. Driftsbremsen skal kunne bremse motorcyklen sikkert og hurtigt, og den skal virke ved alle hastigheder og belastninger. Forhjulsbremsen skal være håndbetjent med bremsegrebet på styrets højre side, og baghjulsbremsen kan være fod- eller håndbetjent og kan være kombineret med forhjulsbremsen. Alle motorcykler indregistreret efter 1. januar 2017 skal være forsynet med blokeringsfri bremser (ABS).

Du skal kunne kontrollere:

  • At bremsegrebet sidder fast, og at det som hovedregel højst skal kunne trækkes 2/3 til ved en påvirkning, der svarer til en kraftig opbremsning. På nogle motorcykler vil bremsegrebet kunne trykkes til anlæg mod styret ved meget kraftig aktivering.
  • At bremsepedalen har en skridsikker overflade.
  • At bremsepedalen er hensigtsmæssigt placeret i forhold til fodhvileren, når den er i topstilling. Du bør højst kunne træde bremsepedalen 2-3 centimeter ned til bremsepunktet, og du skal kunne justere den sådan, at din fod ikke kommer i en ubekvem stilling før og under bremsning.
  • At bremsearme, bremsekabler og bremsestænger ikke bliver slidt eller klemt mod dele af motorcyklen.
  • At bremsekabler er smurte, og at de er hele og uden knæk.
  • At bremsestængerne ikke er deforme.

Om fejl på bremserne skal du vide:

  • At jævn og/eller svag bremsevirkning eller pludselige hugninger fra et eller begge hjul tyder på fejl i bremsetromler, bremseskiver, bremsebelægninger eller anden fejl.
  • At det er tegn på, at bremserne trænger til justering eller reparation, hvis du kan trække bremsegrebet næsten helt ind mod gashåndtaget ved mekaniske bremser, eller hvis du kan træde bremsepedalen langt ned.
  • At bremser umiddelbart skal efterses, hvis der er for lidt bremsevæske i bremsevæskebeholderen, eller hvis bremsningen er ujævn.
  • At kontrollampen for ABS-bremsesystemet skal slukke, kort efter at du er begyndt at køre. Gør den ikke det, er det tegn på fejl i ABS-bremsesystemet, og det er kun tilladt, at du kører videre til nærmeste værksted.

Lygter, reflekser og horn

Motorcyklen må kun være udstyret med påbudte og tilladte lygter og reflekser.

De lygter og reflekser, der skal være på motorcyklen (påbudte), er:

  • En lygte med fjernlys.
  • En lygte med nærlys.
  • En eller to lygter med positionslys (fjernlys, nærlys og positionslys kan være indbygget i samme lygte).
  • En eller to lygter med baglys.
  • En eller to lygter med stoplys (baglys og stoplys kan være indbygget i samme lygte).
  • Mindst én nummerpladelygte.
  • To blinklygter foran og bagpå (det gælder dog ikke ældre motorcykler).
  • En rød bagudvendt refleks (godkendt og mærket).

Der er nogle specifikke regler til lygter, reflekser og horn, du skal kende:

  • Alle lygter skal kunne lyse.
  • Alle lygter og reflekser skal være hele, rene og ubeskadigede.
  • Forlygtens fjernlys skal kunne lyse vejen op mindst 100 meter foran motorcyklen.
  • Forlygtens nærlys skal kunne lyse vejen op mindst 30 meter foran motorcyklen uden at blænde (bedømt på, om overkanten af lysgrænsen falder 1 centimeter per meter).
  • Positionslyset skal tydeligt kunne ses på mindst 300 meters afstand uden at blænde.
  • Forlygtens lys skal være hvidt eller gulligt.
  • Baglygtens lys skal være rødt og skal tydeligt kunne ses på mindst 300 meters afstand uden at blænde.
  • Alle pærer skal være sat rigtigt i forlygternes fatninger.
  • Stoplygter skal give væsentlig kraftigere lys end baglygter.
  • Blinklygterne skal blinke med gult lys, der tydeligt kan ses i sollys.
  • Nummerpladelygten skal have hvidt lys, der kan belyse nummerpladen.
  • Lygter i et lygtepar skal have ens farve og lysstyrke.
  • Motorcyklens horn skal have en klar, konstant tone.

Du skal vide, at hvis blinklygterne blinker væsentligt hurtigere end sædvanligt, er det normalt tegn på, at en eller flere blinklygter er gået i stykker.

De lygter og reflekser, der også er tilladte på motorcyklen, er:

  • Ekstra fjernlyslygte.
  • Ekstra nærlyslygte (afstanden mellem to nærlyslygter må ikke overstige 100 millimeter).
  • Kørelyslygter.
  • Tågeforlygter og tågebaglygter.
  • Søgelygte.
  • Markeringslygter.
  • Overhalingsblink.
  • Retningsviserblinklygter.
  • Havariblink (her gælder særlige regler).
  • Hvide reflekser foran, gule reflekser på siderne, sidemarkeringslygter og supplerende røde reflekser bagpå.

Motor og udstødningssystem samt transmission

Motorcyklens motor må ikke udvikle unødig røg og støj, og udstødningssystemet skal være tæt og sidde fast. Der skal være fyldt motorolie på i tilstrækkelig mængde, og på vandkølede motorcykler skal der være fyldt vand på i tilstrækkelig mængde (begge dele i forhold til, hvad der står i instruktionsbogens anvisninger).

Om motoren skal du vide:

  • At den udvikler kulilte, som er lugtfri og farlig selv i små mængder i lukkede rum.
  • At du kan risikere, at motoren går i stykker, hvis der er for lidt olie på motoren eller for lidt vand i kølesystemet.
  • At sort udstødningsrøg tyder på dårlig forbrænding på grund af fejl ved motoren, eller at du har betjent chokeren forkert.
  • At hvis der kommer støj i unormalt omfang, når du giver gas, tyder det på fejl i lyddæmper.
  • At hvis den speeder op, uden at du øger hastigheden under kørsel, tyder det på fejl i kobling.
  • At hvis du har svært ved at skifte gear, og der kommer mislyde, tyder det på fejl i gear eller kobling.
  • At hvis motorcyklen bevæger sig langsomt i første gear, selv om du har trukket koblingsgrebet helt til, tyder det på fejl i kobling.

I forhold til transmissionen skal du kunne kontrollere, at kæden er smurt og ikke er rusten. Du skal også kunne kontrollere, at kæden eller tandremmen er tilpas stram i overensstemmelse med motorcykelfabrikantens anvisninger.

Derudover skal du vide:

  • At kæden eller tandremmen ikke må have en unormal stor slitage.
  • At tandhjulene ikke må have en unormal stor slitage.
  • At kardanforbindelserne ikke må have en unormal stor slitage.
  • At en kæde, der ikke er smurt, giver øget slitage på kæde og tandhjul.
  • At en slap kæde eller tandrem kan give en urolig kørsel.
  • At en stram, slap eller slidt kæde kan springe og derved blokere baghjulet.

Energi- og miljørigtig kørsel

Du bør aldrig starte motoren på motorcyklen, før umiddelbart inden du skal køre, og for at mindske luft- og støjforurening bør du ikke lade motoren gå i tomgang i længere tid. I det hele taget har den måde, du kører på, stor betydning for energiforbruget, og du kan reducere det, hvis du slukker motoren, hver gang du holder stille i længere tid (for eksempel ved jernbaneoverkørsel mv.).

Desuden skal du vide dette om energi- og miljørigtig kørsel:

  • Energirigtig køreteknik er, når du generelt undlader unødvendige og gentagne hastighedsændringer.
  • Energiforbruget bliver reduceret ved at slippe gashåndtaget helt og så vidt muligt undgå at koble ud, når du sætter hastigheden ned.
  • Energiforbruget bliver reduceret ved at vælge et så højt gear som muligt, når du kører.
  • Energiforbruget bliver reduceret, når du accelererer moderat og foretager korrekt gearvalg. Korrekt gearvalg kan være at skifte fra for eksempel andet til fjerde eller fra tredje til femte gear. Hvis du skifter gear tidligt og vælger et så højt gear som muligt, reducerer du energiforbruget.
  • Hvis du kører med unødig vægt på motorcyklen, stiger energiforbruget.
  • Hvis du kører med for lavt dæktryk, stiger energiforbruget.
  • Hvis du kører med sidetasker, stiger energiforbruget.
  • Du bruger mere brændstof, når du kører stærkt, og ved aggressiv kørsel med kraftige accelerationer, for eksempel i forbindelse med overhalinger. Holder du dig til den energirigtige køreteknik i almindelighed, kan du spare 5-10 % i brændstof og i mange tilfælde helt op til 25 %.
  • Det er bedre at tilpasse hastigheden det sidste stykke frem mod krydset, hvis du kan forudse, at du skal standse for rødt, end at fortsætte med høj hastighed og derefter bremse kraftigt til sidst.
  • Energiforbruget bliver reduceret, hvis du undgår korte og unødvendige køreture.
  • Du kan skåne miljøet ved at planlægge din kørsel uden for myldretiden, hvis du har mulighed for det.
  • Det er bedst at vælge det mest brændstoføkonomiske og mindst forurenende køretøj, hvis du har mulighed for det.

Der er også et par lovbestemmelser i forhold til miljørigtig kørsel, du skal kende:

  • Du skal betjene motorcyklen, så den ikke støjer unødvendigt eller udvikler røg og gasarter i unødvendigt omfang.
  • Du må ikke foretage unødvendig og forstyrrende kørsel ved bebyggelse, og hvis kørsel ved bebyggelse er nødvendig, skal du køre på en sådan måde, at du forstyrrer andre mindst muligt.
  • Der kan være eventuelle lokale forbud mod at lade motoren køre i tomgang ud over en vis tid.

Bærende dele

Motorcyklens bærende dele er dæk, hjulfælge, hjuleger og hjullejer. Dækkene skal være pumpet op til et lufttryk efter motorcykelfabrikantens forskrifter. Hvis der er unormal støj eller rystelser fra hjullejer, hjulophæng eller dæk, er det tegn på fejl. Hvis motorcyklens dæk er retningsbestemte dæk, skal de være monteret i korrekt omløbsretning.

Desuden skal du kunne kontrollere:

  • At hjulfælgene er ubeskadigede.
  • At hjuleger er hele, tilstrækkeligt spændt og til stede i fuldt antal.
  • At hjullejer og aksler er tilstrækkeligt spændt og uden slør.
  • At dækkene har mindst 1 millimeter dybde i hovedmønstret, eventuelt bedømt ved slidindikatorer.
  • At støddæmperne virker (det kan du bedømme ved, at motorcyklens forparti eller bagparti løfter sig og falder til ro med det samme efter en kraftig nedtrykning).
  • At justerbare støddæmpere er korrekt indstillet.

Endelig skal du vide, at ujævnt slid på dæk er tegn på fejl, og det samme er knirkende eller skrabende lyde under kørslen, og hvis teleskopforgaflen går i bund under en kraftig opbremsning.

Stel mv.

Der må ikke være skarpe kanter eller udragende dele på motorcyklens stel, skærme, kåber mv., der kan være til unødig fare for andre trafikanter, og stel, skærme mv. må ikke være gået i stykker eller tæret af rust i en sådan grad, at det er til fare for færdselssikkerheden. Begge hjul skal være forsynet med lovlig skærm.

Særligt udstyr

Hvis motorcyklen er udstyret med en vindskærm, skal den være fremstillet af klart sikkerhedsglas og være solidt fastgjort til styret eller stellet. Hvis den er så høj, at du ikke kan se kørebanen 10 meter foran førersædet, når du kigger hen over den, skal den være forsynet med visker og vasker.

Alle motorcykler skal være forsynet med førerspejl i hver side (det gælder dog ikke ældre motorcykler). Spejlene skal være rene, hele og korrekt indstillede. Desuden skal alle motorcykler være forsynet med fodhvilere til fører og eventuel passager.

En trehjulet motorcykel kan være forsynet med sikkerhedsseler, som skal bruges under kørsel. Et eventuelt selvstændigt passagersæde skal være forsynet med håndbøjle eller lignende, som passageren kan holde fast i.

Sidevogn

Ud over det, der allerede har været nævnt i det foregående, skal du vide følgende om motorcykel med sidevogn:

En sidevogn kan være udstyret med bremse, og en motorcykel kan være forsynet med styrbremse. Du skal kunne betjene en eventuel styrbremse.

Hvis en motorcykel skal køre med sidevogn, skal den godkendes ved syn samt anmeldes til registrering sammen med alle de sidevogne, der kan tilkobles.

De påbudte lygter og reflekser, der skal være på sidevognen, er:

  • En lygte med hvidt positionslys så tæt på sidevognens yderkant som muligt.
  • En lygte med rødt baglys så tæt på sidevognens yderkant som muligt.
  • Blinklygter med samme regler som ved en motorcykel uden sidevogn, dog skal blinklygterne i højre side være anbragt på sidevognen så tæt på yderkanten som muligt.
  • En rød bagudvendt refleks (godkendt og mærket).

Positionslys og baglys skal tydeligt kunne ses på mindst 300 meters afstand uden at blænde.

Foruden de påbudte lygter og reflekser på en motorcykel med sidevogn er det tilladt, at sidevognen er udstyret med hvide reflekser foran, gule reflekser på siderne samt sidemarkeringslygter og supplerende røde reflekser bagpå.

Hvis en motorcykel med sidevogn er forsynet med 2 fjernlyslygter eller 2 nærlyslygter, må afstanden mellem dem ikke overstige 100 millimeter, eller også skal den ene lygte være anbragt på motorcyklen og den anden lygte så tæt på sidevognens yderkant som muligt. Nærlyslygter og fjernlyslygter på en motorcykel og sidevogn skal være af samme farve og styrke.

Påhængskøretøj

Ud over det, der allerede har været nævnt i det foregående, skal du vide følgende om motorcykel med påhængskøretøj:

Hvis en motorcykel skal trække et påhængskøretøj, skal den have en slagvolumen på mindst 125 cm3.

Et påhængskøretøj skal være forsynet med en aksel med ét eller to hjul, og der må kun transporteres gods i påhængskøretøjet, ikke personer. Den tilladte totalvægt for påhængskøretøjet må ikke overstige 200 kilo, og den maksimale længde og bredde med eller uden læs må ikke overstige henholdsvis 2,50 meter og 1,30 meter.

En motorcykel må kun kobles sammen med påhængskøretøjer, som motorcyklen er godkendt til at måtte kobles sammen med, og påhængskøretøjets tilkoblingsanordning skal passe til motorcyklens tilkoblingsanordning.

En motorcykel må kun være forsynet med tilkoblingsanordninger efter fabrikantens forskrifter, og hvis en motorcykel skal køre med påhængskøretøj, skal den godkendes ved syn samt anmeldes til registrering sammen med hvert enkelt påhængskøretøj, der kan tilkobles.

De påbudte lygter og reflekser, der skal være på påhængskøretøjet, er:

  • To lygter med rødt lys.
  • To lygter med blinklys.
  • To lygter med stoplys.
  • Nummerpladelys.
  • To trekantede røde bagudvendte reflekser (godkendt og mærket).

Påhængskøretøjet skal være affjedret og forsynet med støddæmper(e).

Særlige køretøjer

Der gælder særlige regler for hastighed, indretning og udstyr for trehjulet motorcykel og stor knallert, der begge kan føres med kørekort til motorcykel.

Personligt udstyr

Udstyr og beklædning

DFor det udstyr og beklædning, du har på, når du kører motorcykel, gælder:

  • At handsker, fodtøj og anden påklædning skal yde dig passende beskyttelse ved ulykke samt mod kulde, blæst og vejrliget i øvrigt.
  • At en rygbeskytter kan mindske rygskader ved færdselsulykke.
  • At du altid skal køre med fastspændt styrthjelm.
  • At styrthjelmen skal være godkendt, det vil sige DS-, FS-, SS- eller E-mærket.
  • At styrthjelmen kun må bemales eller påsættes mærker efter fabrikantens særlige anvisninger.
  • At styrthjelmen skal have en passende størrelse.
  • At hjelmvisir eller motorbriller skal være rene og hele.
  • At halstørklæde, bælte, bukseben mv. ikke må kunne nå ind i hjul eller kæde eller dække nummerplade, baglygte, refleks og blinklys.
  • At det er godt at vide, at hvis du bærer en iøjnefaldende køredragt og styrthjelm, gør du dig selv mere synlig i trafikken og øger dermed færdselssikkerheden.
  • At kørsel med rygsæk kan medføre alvorlige ryglæsioner ved færdselsuheld.

Køretøjets dokumenter

Registreringsattest mv.

En motorcykel skal være registreret og have en registreringsattest. På registreringsattesten skal der stå oplysninger om motorcyklens egenvægt/køreklar vægt, dens tilladte totalvægt, og eventuelt hvilken størrelse sidevogn og/eller påhængskøretøj der må kobles til motorcyklen. Der skal være attest for godkendte sammenkoblinger med sidevogne, der kan afmonteres, samt for tilkoblinger med påhængskøretøj. Det er dig som fører, der afgør, om motorcykel og sidevogn og/eller påhængskøretøj må kobles sammen. Det gør du på baggrund af oplysninger på registreringsattesterne. Registreringsattest og eventuelle attester vedrørende sidevogn og påhængskøretøj skal du have med, når du kører. Hvis du kører i Danmark, er det i orden, hvis det er kopier af registreringsattesterne (papir eller elektronisk). Kører du i udlandet, så vær opmærksom på, at mange lande kræver, at det er den originale registreringsattest, du har med.

Mere end 2800 anmeldelser

Vores kunder elsker os!

Fremragende

Farve tema

Få hjælp til teori- og kørekort spørgsmål fra vores AI assistens

Indhold

Betjeningsudstyr, instrumenter og kontroludstyr

Motor, tænding og gashåndtag

Kobling

Gear

Styreapparat

Bremser

Lovbestemmelser om motorcyklens indretning og udstyr mv.

Førerens og ejerens ansvar

Styreapparat

Bremser

Lygter, reflekser og horn

Motor og udstødningssystem samt transmission

Energi- og miljørigtig kørsel

Bærende dele

Stel mv.

Særligt udstyr

Sidevogn

Påhængskøretøj

Særlige køretøjer

Personligt udstyr

Udstyr og beklædning

Køretøjets dokumenter

Registreringsattest mv.