Teoribog til motorcykel – kategori A1, A2 og A
Færdselsreglerne gælder på alle veje, cykelstier, fortove, pladser, broer, tunneller, passager, stier og lignende. En motorcykel må kun køre på den del af vejen, der er beregnet til biler og motorcykler samt store knallerter.
Når du kører, skal du følge de færdselstavler, kørebanestriber, lyskurve og lyssignaler med mere, der er sat op. Gule vejafmærkninger bruges især, hvis der er vejarbejde eller andet, der gør, at du skal køre efter dem og ikke de hvide vejstriber. Hvis politiet siger, du skal køre på en bestemt måde, skal du altid gøre det. Også selv om det er forskelligt fra det, du normalt må.
Der er nogle vigtige færdselstavler, der er gode at kende:
Derudover findes der variable færdselstavler, som for eksempel kan være en lystavle, der kan ændre tekst. De bruges for eksempel til at sige noget om trafiktætheden på større motorveje. Det kan også være hastighedstavler på særlige veje eller vejstykker. Der kan være en undertavle til de variable færdselstavler, der måske viser et tidspunkt, hvor tavlen gælder.
Kørekort kategori A1 (lille motorcykel) giver dig ret til at køre:
Du skal være fyldt 18 år for at kunne tage kørekort kategori A1.
Kørekort kategori A2 (mellemstor motorcykel) giver dig ret til at køre:
Du skal være fyldt 20 år for at kunne tage kørekort kategori A2. Desuden skal du have mindst to års erfaring som fører af lille motorcykel på baggrund af et kørekort til kategori A1 og herefter have bestået en praktisk prøve på en motorcykel, kategori A2. Hvis du ikke tidligere har fået kørekort til kategori A1, skal du have gennemført køreundervisning og bestået en køreprøve til kategori A2.
Der kan være særlige regler for ansatte, værnepligtige eller frivillige i forsvaret, hjemmeværnet, redningsberedskabet eller politiet, hvor de må køre, inden de fylder 20, men kun i tjenesten eller til visse former for vejtransport. Det samme gælder mekanikere, mekanikerlærlinge eller lignende.
Kørekort kategori A (stor motorcykel) giver dig ret til at køre:
Du skal være fyldt 24 år for at kunne tage kørekort kategori A. Desuden skal du have gennemført køreundervisning og bestået en køreprøve til kategori A eller have taget kørekort til kategori A2 og bestået en praktisk prøve på en motorcykel, kategori A.
Kørekort til kategori A kan udstedes til en person, der er fyldt 22, men det kræver mindst to års erfaring som fører af mellemstor motorcykel på baggrund af et kørekort til kategori A2 og at have bestået en praktisk prøve på en motorcykel, kategori A.
Der kan gælde særlige alderskrav for ansatte, værnepligtige eller frivillige i forsvaret, hjemmeværnet og det statslige redningsberedskab, men kun i tjenesten eller til visse former for vejtransport. Det samme gælder mekanikere, mekanikerlærlinge eller lignende.
Du skal altid køre hensynsfuldt og agtpågivende, så der ikke opstår fare, og du ikke forvolder skade eller ulempe for andre. Vis også hensyn over for dem, der bor eller opholder sig ved vejen, og vis særligt hensyn over for børn, skolepatruljer, ældre mennesker og handicappede.
Du er ”til fare”, hvis du kører på en måde, der giver risiko for sammenstød eller anden ulykke, og du er ”til ulempe”, hvis du kører på en måde, hvor du uden at være til fare kommer i vejen for en anden trafikant og derved tvinger denne til at give plads, vige til side eller holde tilbage.
Når du udfører visse manøvrer, for eksempel sætter i gang fra vejkant eller skifter vognbane og ved standsning eller hurtig nedsættelse af hastigheden, kan du ikke altid helt undgå at komme i vejen for andre, og da skal du blot sikre dig, at manøvren ikke er til unødvendig ulempe.
Hvis det er nødvendigt at advare andre trafikanter om fare, skal du bruge hornet kort eller blinke med lyset. Lygtetændingstiden er fra solnedgang til solopgang, eller hvis det er mørkt, tåget, diset, regner eller andet, der gør, at der er dårlig sigtbarhed eller lys. I lygtetændingstiden skal du bruge lys i stedet for lyd – medmindre det er en overhængende fare. Du må ikke bruge hornet i andre tilfælde.
Når du sætter i gang fra kørebanekanten, før du vender eller svinger, skal du blinke. Det samme gælder, hvis du skifter vognbane, drejer fra eller kører ind på motorvej. På andre veje skal du blinke, når det er nødvendigt, så de andre trafikanter kan se, hvad du har planer om at gøre.
Hvis du kører ind i en rundkørsel og skal ud ad første sidevej til højre, blinker du til højre. Skal du køre fra på en af de andre veje, kan du blinke til venstre for at vise, at du bliver i rundkørslen. Når du når den sidevej, du skal dreje af ved, blinker du til højre. Blink gerne i god tid, for eksempel lige ud for sidste sidevej inden du skal dreje.
Hvis du skal stoppe eller hurtigt ændrer hastighed, bruger du stoplyset.
Hvis motorcyklen er udstyret med havariblink, skal du bruge det ved uventet kø eller pludselig fare som for eksempel et trafikuheld på motorvej. Havariblinket sikrer, at personen bag dig ser, at du sænker farten hurtigt. Havariblinket bruges ikke i byer, men kan også bruges på andre veje uden for byerne. Du må ikke bruge havariblinket i andre sammenhænge.
Husk generelt at give tegn i god tid, og sluk for blinklys, stoplys eller havariblink, når du har svinget, bremset, eller faren er drevet over.
Hvis du kører uden for lygtetændingstiden, skal du bruge nærlys. I stedet for nærlys kan du bruge særligt kørelys eller tågeforlys. Hvis du kører i lygtetændingstiden, skal du som minimum have nærlys tændt.
Du skal holde tilbage eller give plads for grupper af børn under opsyn af en leder, forsvarets og redningsberedskabets kolonner, ligtog og andre sluttede optog. Hold vejen åben eller stands for udrykningskøretøjer. Du må ikke køre så tæt på et uheldssted, at du er i vejen for redningsarbejdet.
Vægten på motorcyklen må med personer, bagage eller andet læs ikke overstige den tilladte totalvægt, som er anført i registreringsattesten. Passager og gods skal være anbragt på motorcyklen, så føreren har frit udsyn og tilstrækkelig mulighed for at manøvrere. Passager på bagsædet skal sidde med et ben på hver side af motorcyklen og må i øvrigt ikke sidde på en sådan måde, at det er farligt for passageren selv eller andre.
Som fører skal du altid have en fastspændt styrthjelm på under kørsel på motorcykel. Det samme gælder passagerer, der er fyldt otte år. Det er dit ansvar som fører, at passagerer mellem otte og op til 15 år anvender styrthjelm. Hvis motorcyklen er forsynet med sikkerhedssele, skal du have den på under kørsel.
Børn med en højde på under 135 centimeter må ikke være passager på en tohjulet motorcykel, medmindre barnet er fyldt fem år og anvender et barnesæde eller andet sikkerhedsudstyr, der er tilpasset barnets højde og vægt. Børn under fem år må heller ikke være passager på trehjulet motorcykel eller i sidevogn til motorcykel, medmindre passagersiddepladsen er forsynet med sikkerhedssele. Politiet kan til enhver tid foretage en måling af et barns højde, hvis du kører med et barn på en passagersiddeplads uden sikkerhedssele på en tohjulet motorcykel. Hvis der er pligt til at have sikkerhedssele på, er der ikke pligt til også at have styrthjelm på.
Hvis du har gods med på motorcyklen, skal det være anbragt, så det ikke dækker blinklys, lygter og nummerplade, og så det ikke støjer unødigt, kan slæbe eller falde ned på vejen eller på anden måde være til hindring eller fare for færdslen. Gods, der rager mere end en meter ud over motorcyklens forreste eller bageste punkt – eller mere end 15 centimeter ud over siderne – skal du afmærke efter de generelle regler. Hvis du taber eller spilder noget på vejen, og det medfører risiko for færdslen, skal du straks fjerne det. Kan det ikke lade sig gøre, skal du advare andre om risikoen ved tydelig afmærkning. Kører du med farligt gods, gælder der særlige regler.
Du må ikke hænge en slæde, en trækvogn eller lignende efter en motorcykel, og du må ikke køre og trække en person på ski, skøjter, rulleskøjter eller lignende.
Kører du med sidevogn, må du ikke have flere passagerer med, end sidevognen er godkendt til. Du må dog gerne have ét barn med under 10 år ud over det godkendte antal passagerer. Alle i sidevognen skal anvende styrthjelm efter samme regler som på motorcykel. En sidevogn indrettet til varetransport skal have påskrift om tilladt totalvægt og tilladt last.
Hvis du er ude for motorstop eller uheld på et sted, hvor du hverken må standse eller parkere, skal du hurtigst muligt få flyttet motorcyklen væk. Hvis det sker på motorvej, skal den helst flyttes væk fra kørebanen. Hvis motorcykel og/eller sidevogn/påhængskøretøj er til fare eller ulempe for trafikken, skal du sætte en godkendt advarselstrekant mindst 50 meter før motorcyklen på almindelige veje og mindst 100 meter før på motorveje. Du må også gerne tænde havariblinket. Hvis motorcyklen holder et sted, hvor der er meget trafik, kø eller fare for andre trafikanter, skal du altid tænde havariblinket, så andre trafikanter ser motorcyklen.
Hvis du er gået i stå på en jernbaneoverkørsel eller anden overkørsel med spor, skal du advare lokoføreren om faren, hvis det er muligt.
Du må aldrig bruge en motorcykel med eller uden sidevogn eller en trehjulet motorcykel til at slæbe andre med, og en tohjulet motorcykel med eller uden sidevogn må heller ikke blive slæbt af andre køretøjer.
Hvis du eller andre er ude for en færdselsulykke, skal motorcyklen fjernes, hvis den er til fare for trafikken. Sluk motoren, og undgå at bruge åben ild, hvis der drypper eller løber brændstof ud. Hvis en lastbil, der kører med farligt gods, er involveret i ulykken, skal du holde dig på sikker afstand. Farligt gods er markeret med et orange skilt.
Hvis der er personer, der er kommet til skade, skal du se til dem alle, så du kan vurdere, hvordan de har det. Yd den hjælp, du kan. Hvis du ikke selv har mulighed for at hjælpe eller ikke kan, så spørg gerne andre trafikanter, om de kan hjælpe og eventuelt tilkalde hjælp. Hvis en eller flere personer er kommet alvorligt til skade, ringes der til alarmcentralen, 112, hvor du skal fortælle, hvor ulykken er sket, og om der er specielle farer, for eksempel brandfare, fastklemte, farligt gods eller lignende. Du skal også fortælle, hvor mange der er kommet til skade, om de er i livsfare, og om de for eksempel ikke trækker vejret, du ikke kan finde hjerteslag eller puls, eller de har store sår, der bløder meget. Fortæl også, hvor du ringer fra.
Afmærk ulykkesstedet, så andre trafikanter kan køre forbi uden at påkøre køretøjer eller personer. Stands eventuelt trafikken, og led den en anden vej, hvis det ikke er muligt at køre udenom. Hvis der er ødelagte skilte eller færdselstavler, så fortæl det gerne til politiet.
Du har pligt til at standse og hjælpe, hvis du bliver involveret i en ulykke – også selv om det ikke er din skyld. Du har pligt til at give dit navn og adresse til de andre, der er indblandet i ulykken. Hvis der er personer, der kommer til skade, skal det meldes til politiet. Er der alvorligt tilskadekomne eller dræbte, må du ikke ændre på forholdene eller fjerne spor fra ulykkesstedet, før politiet har været der og undersøgt de nærmere omstændigheder. Du må dog godt flytte din motorcykel, hvis den er til fare for trafikken.
Hvis der er sket skader på en anden trafikants bil eller ting, skal du fortælle det til både den, der ejer tingen, og til politiet.
Det er lovpligtigt at have en ansvarsforsikring. Den dækker eventuelle erstatningskrav, hvis du eller en anden er kommet til at lave en skade eller har været involveret i en ulykke.
Det er forbudt at låne motorcyklen ud til personer, der ikke har et motorcykelkørekort.
Handelsbetingelser og privatlivspolitik
© Copyright . Teoriklar® – Design by DAN®
Farve tema